Witbier
Witbier
Witbier to piwo pszeniczne, nawiązujące do tradycyjnych belgijskich trunków warzonych w Brabancji. Powstaje z niesłodowanej pszenicy i jasnego słodu jęczmiennego. Do jego aromatyzowania, zwykle używa się świeżo zmielonych nasion kolendry oraz skórki gorzkiej pomarańczy. Chcąc dodatkowo podkreślić jego cytrusowy charakter, użyliśmy również skórki cytryny. Dzięki temu piwo zyskało na swej owocowości. Teraz możesz skosztować tego przyjemnie orzeźwiającego i delikatnie kwaskowego piwa.
Lekkie, orzeźwiające piwo „białe” z niską goryczką i delikatnym kwaskowym finiszem. Wyczuwalne nuty ziołowo-cytrusowe pochodzą od użytych przypraw – kolendry oraz skórki z cytryny i pomarańczy.
RECEPTURA NR: XVII
Styl:
Witbier
Skład:
Woda, słód jęczmienny, pszenica niesłodowana, słód pszeniczny, skórka cytryny, skórka pomarańczy, kolendra, chmiel, drożdże.
Dostępność:
Już nie mamy
Kiedy warzymy
Warzymy w sezonie
Fermentacja:
Górna
Sugestie kulinarne
.
Temperatura serwowania (rekomendowana):
8-10
Rozlewane do:
Butelka bezzwrotna | 0,5 l |
Kega bezzwrotna PET | 15 l |
Kega bezzwrotna PET | 30 l |
Wartość odżywcza w 100 ml:
Energia: | 186 kJ / 44 kcal |
Tłuszcz: | < 0,1 g |
w tym tłuszcze nasycone: | < 0,1 g |
Węglowodany: | 3,8 g |
w tym cukry: | 1,2 g |
Białko: | 0,3 g |
Sól: | 0,007 g |
Witbier
Witbier to piwo pszeniczne, nawiązujące do tradycyjnych belgijskich trunków warzonych w Brabancji. Powstaje z niesłodowanej pszenicy i jasnego słodu jęczmiennego. Do jego aromatyzowania, zwykle używa się świeżo zmielonych nasion kolendry oraz skórki gorzkiej pomarańczy. Chcąc dodatkowo podkreślić jego cytrusowy charakter, użyliśmy również skórki cytryny. Dzięki temu piwo zyskało na swej owocowości. Teraz możesz skosztować tego przyjemnie orzeźwiającego i delikatnie kwaskowego piwa.
Lekkie, orzeźwiające piwo „białe” z niską goryczką i delikatnym kwaskowym finiszem. Wyczuwalne nuty ziołowo-cytrusowe pochodzą od użytych przypraw – kolendry oraz skórki z cytryny i pomarańczy.
RECEPTURA NR: XVII
Styl:
Witbier
Skład:
Woda, słód jęczmienny, pszenica niesłodowana, słód pszeniczny, skórka cytryny, skórka pomarańczy, kolendra, chmiel, drożdże.
Dostępność:
Już nie mamy
Kiedy warzymy
Warzymy w sezonie
Fermentacja:
Górna
Sugestie kulinarne
.
Temperatura serwowania (rekomendowana):
8-10
Rozlewane do:
Butelka bezzwrotna | 0,5 l |
Kega bezzwrotna PET | 15 l |
Kega bezzwrotna PET | 30 l |
Wartość odżywcza w 100 ml:
Energia: | 186 kJ / 44 kcal |
Tłuszcz: | < 0,1 g |
w tym tłuszcze nasycone: | < 0,1 g |
Węglowodany: | 3,8 g |
w tym cukry: | 1,2 g |
Białko: | 0,3 g |
Sól: | 0,007 g |