Nasze Piwa

Spróbuj, a będziesz się Cieszyn

Przedstawiamy nasze wyśmienite piwa



Znaleziono piw:

Mastne - polskie ALE

Mastne - polskie ALE

Można się spierać kto zapoczątkował „piwną rewolucję” w Polsce - naszym zdaniem fakt jest niezaprzeczalny: Mastne to pierwsze piwo typu Ale, jakie opuściło bramy polskiego browaru w XXI wieku. Swą nazwę czerpie z historycznej „Nowo poszerzonej kroniki śląskiej” z 1625 roku. O jego wyrafinowanym smaku decyduje mieszanka użytych słodów w połączeniu ze szlachetnym polskim chmielem oraz proces fermentacji w otwartych kadziach.

Pierwsze piwo typu Ale uwarzone w polskim browarze w XXI wieku, bogaty słodowy smak z umiarkowaną chmielową goryczką. Srebrny medalista Konkursu Piw Rzemieślniczych 2019.

RECEPTURA NR: I

Styl: 

Bursztynowe polskie ALE

Skład: 

woda, słody jęczmienne (pilzneński, monachijski, karmelowy), słód pszeniczny, chmiel, drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Warzymy na okrągło

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

8-10

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l
Kega zwrotna 30 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 201 kJ / 48 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 3,5 g
w tym cukry: 1,0 g
Białko: 0,5 g
Sól: 0,015 g

Medale: 

SREBRO - Konkurs Piw Rzemieślniczych (KPR) 2019

ALKOHOL
5,8
PLATO
13
GORYCZKA
23
BARWA
25

Mastne - polskie ALE

Można się spierać kto zapoczątkował „piwną rewolucję” w Polsce - naszym zdaniem fakt jest niezaprzeczalny: Mastne to pierwsze piwo typu Ale, jakie opuściło bramy polskiego browaru w XXI wieku. Swą nazwę czerpie z historycznej „Nowo poszerzonej kroniki śląskiej” z 1625 roku. O jego wyrafinowanym smaku decyduje mieszanka użytych słodów w połączeniu ze szlachetnym polskim chmielem oraz proces fermentacji w otwartych kadziach.

Pierwsze piwo typu Ale uwarzone w polskim browarze w XXI wieku, bogaty słodowy smak z umiarkowaną chmielową goryczką. Srebrny medalista Konkursu Piw Rzemieślniczych 2019.

RECEPTURA NR: I

Styl: 

Bursztynowe polskie ALE

Skład: 

woda, słody jęczmienne (pilzneński, monachijski, karmelowy), słód pszeniczny, chmiel, drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Warzymy na okrągło

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

8-10

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l
Kega zwrotna 30 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 201 kJ / 48 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 3,5 g
w tym cukry: 1,0 g
Białko: 0,5 g
Sól: 0,015 g

Medale: 

SREBRO - Konkurs Piw Rzemieślniczych (KPR) 2019

ALKOHOL
5,8
PLATO
13
GORYCZKA
23
BARWA
25

Lager

Lager

Jasne piwo dolnej fermentacji, które nabiera swojego charakteru dojrzewając w piwnicach leżakowych cieszyńskiego browaru. Wyróżnia go pełny, orzeźwiający smak ze średnią goryczką i wyraźnym, chmielowym aromatem. To efekt potrójnego chmielenia. Pierwsze następuje w trakcie warzenia brzeczki, drugie - podczas fermentacji w otwartych kadziach, trzecie - gdy piwo dojrzewa w tankach. Sięgnij po naszego Lagera i ciesz się przyjemnymi doznaniami.

Potrójnie chmielony, pełny i orzeźwiający w smaku, z przyjemną chmielową goryczką - doskonale gasi pragnienie. Złoty medalista Konkursu Piw Rzemieślniczych 2019.

RECEPTURA NR: IX

Styl: 

Pale Lager

Skład: 

Woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Warzymy na okrągło

Fermentacja: 

Dolna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

6-8

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l
Kega zwrotna 30 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 177 kJ / 42 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 3,6 g
w tym cukry: 1,0 g
Białko: 0,4 g
Sól: 0,008 g

Medale: 

ZŁOTO - Konkurs Piw Rzemieślniczych (KPR) 2019

ALKOHOL
5
PLATO
11,5
GORYCZKA
26
BARWA
10

Lager

Jasne piwo dolnej fermentacji, które nabiera swojego charakteru dojrzewając w piwnicach leżakowych cieszyńskiego browaru. Wyróżnia go pełny, orzeźwiający smak ze średnią goryczką i wyraźnym, chmielowym aromatem. To efekt potrójnego chmielenia. Pierwsze następuje w trakcie warzenia brzeczki, drugie - podczas fermentacji w otwartych kadziach, trzecie - gdy piwo dojrzewa w tankach. Sięgnij po naszego Lagera i ciesz się przyjemnymi doznaniami.

Potrójnie chmielony, pełny i orzeźwiający w smaku, z przyjemną chmielową goryczką - doskonale gasi pragnienie. Złoty medalista Konkursu Piw Rzemieślniczych 2019.

RECEPTURA NR: IX

Styl: 

Pale Lager

Skład: 

Woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Warzymy na okrągło

Fermentacja: 

Dolna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

6-8

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l
Kega zwrotna 30 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 177 kJ / 42 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 3,6 g
w tym cukry: 1,0 g
Białko: 0,4 g
Sól: 0,008 g

Medale: 

ZŁOTO - Konkurs Piw Rzemieślniczych (KPR) 2019

ALKOHOL
5
PLATO
11,5
GORYCZKA
26
BARWA
10

Ciemna Strona Cieszyna

Ciemna Strona Cieszyna

Piwo w stylu Monachijskie Ciemne to klasyczny, ciemny lager pochodzący z Frankonii – piwnego serca Niemiec. Z każdym łykiem przenosi nas w klimat bawarskiej biesiady. Cieszy podniebienie złożoną słodowością, ma przyjemne chlebowo-karmelowe nuty z delikatnym, orzechowym aromatem. Umiarkowana chmielowa goryczka subtelnie łagodzi jego zbożową słodycz. Spróbuj naszej cieszyńskiej interpretacji tego stylu.

Codzienne piwo mieszkańców Bawarii. Łagodny chlebowo-karmelowy smak z niską, chmielową goryczką. Zdobywca dwóch medali na najważniejszych piwnych konkursach 2019 roku.

RECEPTURA NR: XXIV

Styl: 

Monachijskie ciemne

Skład: 

Woda, słody jęczmienne (pilzneński, monachijski, palony, czekoladowy), chmiel (Northern Brewer), drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Warzymy na okrągło

Fermentacja: 

Dolna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

8-10

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l
Kega zwrotna 30 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 261 kJ / 63 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 4,4 g
w tym cukry: 1,1 g
Białko: 0,6 g
Sól: 0,007 g

Medale: 

ZŁOTO - Greater Poland Beer Cup 2019

 

BRĄZ - Konkurs Piw Rzemieślniczych (KPR) 2019

ALKOHOL
5,5
PLATO
14
GORYCZKA
15
BARWA
80

Ciemna Strona Cieszyna

Piwo w stylu Monachijskie Ciemne to klasyczny, ciemny lager pochodzący z Frankonii – piwnego serca Niemiec. Z każdym łykiem przenosi nas w klimat bawarskiej biesiady. Cieszy podniebienie złożoną słodowością, ma przyjemne chlebowo-karmelowe nuty z delikatnym, orzechowym aromatem. Umiarkowana chmielowa goryczka subtelnie łagodzi jego zbożową słodycz. Spróbuj naszej cieszyńskiej interpretacji tego stylu.

Codzienne piwo mieszkańców Bawarii. Łagodny chlebowo-karmelowy smak z niską, chmielową goryczką. Zdobywca dwóch medali na najważniejszych piwnych konkursach 2019 roku.

RECEPTURA NR: XXIV

Styl: 

Monachijskie ciemne

Skład: 

Woda, słody jęczmienne (pilzneński, monachijski, palony, czekoladowy), chmiel (Northern Brewer), drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Warzymy na okrągło

Fermentacja: 

Dolna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

8-10

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l
Kega zwrotna 30 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 261 kJ / 63 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 4,4 g
w tym cukry: 1,1 g
Białko: 0,6 g
Sól: 0,007 g

Medale: 

ZŁOTO - Greater Poland Beer Cup 2019

 

BRĄZ - Konkurs Piw Rzemieślniczych (KPR) 2019

ALKOHOL
5,5
PLATO
14
GORYCZKA
15
BARWA
80

Double IPA

Double IPA

Intensywnie chmielone, jasne piwo górnej fermentacji, będące symbolem piwnej rewolucji schyłku XX wieku. Użyte nowofalowe odmiany chmielu (Chinook, Simcoe, Citra, Amarillo, Centennial) wnoszą aromat owoców cytrusowych – ananasa, liczi i marakui. Jego bogata słodowość równoważy wysoką goryczkę tworząc właściwy balans smaku i sprawia, że piwo - pomimo swej mocy - staje się przyjemnie pijalne. Skosztuj i zostań z nim na dłużej.

Piwo z wyraźną słodową pełnią, skontrowaną dominującą chmielową goryczką z aromatami tropikalnych owoców - choć wcale ich nie dodaliśmy.

RECEPTURA NR: X

Styl: 

Double IPA

Skład: 

woda, słody jęczmienne (pilzneński, monachijski, karmelowy), słód pszeniczny, chmiel (Magnum, Chinook, Simcoe, Citra, Amarillo, Centennial), drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Warzymy na okrągło

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

8-10

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l
Kega jednorazowa PET 15 l
Kega jednorazowa PET 30 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 282 kJ / 68 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 5,0 g
w tym cukry: 1,5 g
Białko: 0,7 g
Sól: 0,009 g
ALKOHOL
8
PLATO
18
GORYCZKA
60
BARWA
28

Double IPA

Intensywnie chmielone, jasne piwo górnej fermentacji, będące symbolem piwnej rewolucji schyłku XX wieku. Użyte nowofalowe odmiany chmielu (Chinook, Simcoe, Citra, Amarillo, Centennial) wnoszą aromat owoców cytrusowych – ananasa, liczi i marakui. Jego bogata słodowość równoważy wysoką goryczkę tworząc właściwy balans smaku i sprawia, że piwo - pomimo swej mocy - staje się przyjemnie pijalne. Skosztuj i zostań z nim na dłużej.

Piwo z wyraźną słodową pełnią, skontrowaną dominującą chmielową goryczką z aromatami tropikalnych owoców - choć wcale ich nie dodaliśmy.

RECEPTURA NR: X

Styl: 

Double IPA

Skład: 

woda, słody jęczmienne (pilzneński, monachijski, karmelowy), słód pszeniczny, chmiel (Magnum, Chinook, Simcoe, Citra, Amarillo, Centennial), drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Warzymy na okrągło

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

8-10

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l
Kega jednorazowa PET 15 l
Kega jednorazowa PET 30 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 282 kJ / 68 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 5,0 g
w tym cukry: 1,5 g
Białko: 0,7 g
Sól: 0,009 g
ALKOHOL
8
PLATO
18
GORYCZKA
60
BARWA
28

Sour Mango Ale

Sour Mango Ale

Masz okazję spróbować najlepszego piwa wybranego głosem konsumentów na I Festiwalu Piwowarów Domowych. Jego wyjątkowość wynika z połączenia tradycyjnych, piwnych składników z płatkami owsianymi i owcami mango. Zakwaszenie brzeczki wyselekcjonowanym szczepem Lactobacillus, dodatkowo podkręca owocowy charakter. Ta niezwykła kompozycja piwa pszenicznego z przyjemnym smakiem i aromatem dojrzałego mango odkrywa przed Tobą świat piwnych fantazji.

Uważasz, że piwo nie może Cię zaskoczyć? Spróbuj tego – energetyczne połączenie owocu mango z kwaśnym piwem pszenicznym, najlepsze piwo I Festiwalu Piwowarów Domowych.

RECEPTURA NR: XXXV

Styl: 

Sour Ale

Skład: 

woda, słody jęczmienne (pilzneński, pale ale, Carapils), słód pszeniczny, mango (15%), płatki owsiane, chmiel, drożdże, bakterie mlekowe Lactobacillus.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Warzymy na okrągło

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

8-10

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 224 kJ / 54 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 5,8 g
w tym cukry: 2,6 g
Białko: 0,6 g
Sól: 0,005 g
ALKOHOL
5,0
PLATO
12,5
GORYCZKA
10
BARWA
mangowy 10

Sour Mango Ale

Masz okazję spróbować najlepszego piwa wybranego głosem konsumentów na I Festiwalu Piwowarów Domowych. Jego wyjątkowość wynika z połączenia tradycyjnych, piwnych składników z płatkami owsianymi i owcami mango. Zakwaszenie brzeczki wyselekcjonowanym szczepem Lactobacillus, dodatkowo podkręca owocowy charakter. Ta niezwykła kompozycja piwa pszenicznego z przyjemnym smakiem i aromatem dojrzałego mango odkrywa przed Tobą świat piwnych fantazji.

Uważasz, że piwo nie może Cię zaskoczyć? Spróbuj tego – energetyczne połączenie owocu mango z kwaśnym piwem pszenicznym, najlepsze piwo I Festiwalu Piwowarów Domowych.

RECEPTURA NR: XXXV

Styl: 

Sour Ale

Skład: 

woda, słody jęczmienne (pilzneński, pale ale, Carapils), słód pszeniczny, mango (15%), płatki owsiane, chmiel, drożdże, bakterie mlekowe Lactobacillus.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Warzymy na okrągło

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

8-10

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 224 kJ / 54 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 5,8 g
w tym cukry: 2,6 g
Białko: 0,6 g
Sól: 0,005 g
ALKOHOL
5,0
PLATO
12,5
GORYCZKA
10
BARWA
mangowy 10

Ice Tea IPA

Ice Tea IPA

Ice Tea IPA to połączenie mrożonej herbaty z piwem - powstał z inspiracji domowej receptury Mikołaja Pieczyńskiego. Do bazowego wytrawnego India Pale Ale dodaliśmy sok z limonki oraz herbatę Lady Grey. Cytrusowo-herbaciane IPA z nienachalną goryczką, zbalansowaną lekką słodkością. To idealny piwo na cieple dni. W te mniej pogodne przypomni Ci najlepsze letnie chwile.

Cytrusowo-herbaciane IPA z nienachalną goryczką, zbalansowaną lekką słodkością, nawiązujące do popularnej mrożonej herbaty. Uwarzone z inspiracji domowej receptury Mikołaja Pieczyńskiego.

RECEPTURA NR: LVI

Styl: 

IPA z dodatkami

Skład: 

woda, słody jęczmienny (pilzneński, Pale Ale), płatki owsiane, sok NFC z limonki, ksylitol, herbata Earl Grey, chmiel (Chinook), drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Warzymy w sezonie

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

10-12

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l
Kega jednorazowa PET 15 l
Kega jednorazowa PET 30 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 270 kJ / 65 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 5,5 g
w tym cukry: 1,1 g
Białko: 0,6 g
Sól: 0,008 g
ALKOHOL
7,2
PLATO
16
GORYCZKA
50
BARWA
16

Ice Tea IPA

Ice Tea IPA to połączenie mrożonej herbaty z piwem - powstał z inspiracji domowej receptury Mikołaja Pieczyńskiego. Do bazowego wytrawnego India Pale Ale dodaliśmy sok z limonki oraz herbatę Lady Grey. Cytrusowo-herbaciane IPA z nienachalną goryczką, zbalansowaną lekką słodkością. To idealny piwo na cieple dni. W te mniej pogodne przypomni Ci najlepsze letnie chwile.

Cytrusowo-herbaciane IPA z nienachalną goryczką, zbalansowaną lekką słodkością, nawiązujące do popularnej mrożonej herbaty. Uwarzone z inspiracji domowej receptury Mikołaja Pieczyńskiego.

RECEPTURA NR: LVI

Styl: 

IPA z dodatkami

Skład: 

woda, słody jęczmienny (pilzneński, Pale Ale), płatki owsiane, sok NFC z limonki, ksylitol, herbata Earl Grey, chmiel (Chinook), drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Warzymy w sezonie

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

10-12

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l
Kega jednorazowa PET 15 l
Kega jednorazowa PET 30 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 270 kJ / 65 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 5,5 g
w tym cukry: 1,1 g
Białko: 0,6 g
Sól: 0,008 g
ALKOHOL
7,2
PLATO
16
GORYCZKA
50
BARWA
16

Pszeniczne

Pszeniczne

Niefiltrowane piwo pszeniczne w stylu Hefe-Weizen. Mocno orzeźwiające z obfitą białą pianą i wyraźnym drożdżowym osadem. Ty decydujesz jak chcesz je degustować – klarowne czy zmieszane i mętne. My gwarantujemy, iż w obu przypadkach będzie smakować. Jego charakterystyczny bananowo - goździkowy bukiet jest efektem pracy specjalnie dobranych szczepów drożdży. Duża zawartość słodu pszenicznego nadaje mu odpowiedniej pełni smakowej. Chmielowa goryczka jest tu jedynie delikatnym akcentem.

Orzeźwiające, niefiltrowane piwo pszeniczne z obfitą, białą pianą. Smak lekko słodowy z delikatną goryczką. Specjalnie dobrany szczep drożdży, nadaje mu bogaty owocowo-goździkowy aromat.

RECEPTURA NR: VIII

Styl: 

Weizen/Weissbier

Skład: 

woda, słód pszeniczny, słody jęczmienne (pilzneński, karmelowy), chmiel, drożdże

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Warzymy na okrągło

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

8-10

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l
Kega jednorazowa PET 15 l
Kega jednorazowa PET 30 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 191 kJ / 46 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 3,5 g
w tym cukry: 1,1 g
Białko: 0,4 g
Sól: 0,007 g
ALKOHOL
5,4
PLATO
12,5
GORYCZKA
12
BARWA
14

Pszeniczne

Niefiltrowane piwo pszeniczne w stylu Hefe-Weizen. Mocno orzeźwiające z obfitą białą pianą i wyraźnym drożdżowym osadem. Ty decydujesz jak chcesz je degustować – klarowne czy zmieszane i mętne. My gwarantujemy, iż w obu przypadkach będzie smakować. Jego charakterystyczny bananowo - goździkowy bukiet jest efektem pracy specjalnie dobranych szczepów drożdży. Duża zawartość słodu pszenicznego nadaje mu odpowiedniej pełni smakowej. Chmielowa goryczka jest tu jedynie delikatnym akcentem.

Orzeźwiające, niefiltrowane piwo pszeniczne z obfitą, białą pianą. Smak lekko słodowy z delikatną goryczką. Specjalnie dobrany szczep drożdży, nadaje mu bogaty owocowo-goździkowy aromat.

RECEPTURA NR: VIII

Styl: 

Weizen/Weissbier

Skład: 

woda, słód pszeniczny, słody jęczmienne (pilzneński, karmelowy), chmiel, drożdże

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Warzymy na okrągło

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

8-10

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l
Kega jednorazowa PET 15 l
Kega jednorazowa PET 30 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 191 kJ / 46 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 3,5 g
w tym cukry: 1,1 g
Białko: 0,4 g
Sól: 0,007 g
ALKOHOL
5,4
PLATO
12,5
GORYCZKA
12
BARWA
14

Witbier

Witbier

Witbier to piwo pszeniczne, nawiązujące do tradycyjnych belgijskich trunków warzonych w Brabancji. Powstaje z niesłodowanej pszenicy i jasnego słodu jęczmiennego. Do jego aromatyzowania, zwykle używa się świeżo zmielonych nasion kolendry oraz skórki gorzkiej pomarańczy. Chcąc dodatkowo podkreślić jego cytrusowy charakter, użyliśmy również skórki cytryny. Dzięki temu piwo zyskało na swej owocowości. Teraz możesz skosztować tego przyjemnie orzeźwiającego i delikatnie kwaskowego piwa.

Lekkie, orzeźwiające piwo „białe” z niską goryczką i delikatnym kwaskowym finiszem. Wyczuwalne nuty ziołowo-cytrusowe pochodzą od użytych przypraw – kolendry oraz skórki z cytryny i pomarańczy.

RECEPTURA NR: XVII

Styl: 

Witbier

Skład: 

Woda, słód jęczmienny, pszenica niesłodowana, słód pszeniczny, skórka cytryny, skórka pomarańczy, kolendra, chmiel, drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Warzymy w sezonie

Fermentacja: 

Górna

Sugestie kulinarne 

.

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

8-10

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l
Kega bezzwrotna PET 15 l
Kega bezzwrotna PET 30 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 186 kJ / 44 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 3,8 g
w tym cukry: 1,2 g
Białko: 0,3 g
Sól: 0,007 g
ALKOHOL
4,9
PLATO
11,4
GORYCZKA
10
BARWA
10

Witbier

Witbier to piwo pszeniczne, nawiązujące do tradycyjnych belgijskich trunków warzonych w Brabancji. Powstaje z niesłodowanej pszenicy i jasnego słodu jęczmiennego. Do jego aromatyzowania, zwykle używa się świeżo zmielonych nasion kolendry oraz skórki gorzkiej pomarańczy. Chcąc dodatkowo podkreślić jego cytrusowy charakter, użyliśmy również skórki cytryny. Dzięki temu piwo zyskało na swej owocowości. Teraz możesz skosztować tego przyjemnie orzeźwiającego i delikatnie kwaskowego piwa.

Lekkie, orzeźwiające piwo „białe” z niską goryczką i delikatnym kwaskowym finiszem. Wyczuwalne nuty ziołowo-cytrusowe pochodzą od użytych przypraw – kolendry oraz skórki z cytryny i pomarańczy.

RECEPTURA NR: XVII

Styl: 

Witbier

Skład: 

Woda, słód jęczmienny, pszenica niesłodowana, słód pszeniczny, skórka cytryny, skórka pomarańczy, kolendra, chmiel, drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Warzymy w sezonie

Fermentacja: 

Górna

Sugestie kulinarne 

.

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

8-10

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l
Kega bezzwrotna PET 15 l
Kega bezzwrotna PET 30 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 186 kJ / 44 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 3,8 g
w tym cukry: 1,2 g
Białko: 0,3 g
Sól: 0,007 g
ALKOHOL
4,9
PLATO
11,4
GORYCZKA
10
BARWA
10

Fruit Wheat (Truskawka)

Fruit Wheat (Truskawka)

Fruit Wheat – pszeniczne, owocowo orzeźwiające i delikatnie kwaskowe piwo o charakterystycznym truskawkowym aromacie i smaku. Dodatek owoców zmienia postrzeganie piwa jako zbożowo-chmielowego napoju, a jego lekko różowa barwa jest wynikiem połączenia słodu i truskawek. Piwo stworzone w oparciu o autorską recepturę Piotra Machowskiego, zwycięzcy w największym Konkursie Piw Domowych z 2016 roku.

Jasne, pszeniczne, owocowe piwo o urzekającym smaku i aromacie polskich truskawek. Zdobywca tytułu Grand Champion 2016 w najważniejszym ogólnopolskim Konkursie Piw Domowych.

RECEPTURA NR: XIX

Styl: 

Fruit Wheat

Skład: 

Woda, słód pszeniczny, słody jęczmienne, truskawka liofilizowana, chmiel, drożdże (FM52 Amerykański Sen).

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Warzymy w sezonie

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

10-12

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l
Keg bezzwrotna PET 15 l
Keg bezzwrotna PET 30 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 206 kJ / 49 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 3,8 g
w tym cukry: 1,0 g
Białko: 0,8 g
Sól: 0,009 g
ALKOHOL
5,5
PLATO
12,5
GORYCZKA
15
BARWA
14

Fruit Wheat (Truskawka)

Fruit Wheat – pszeniczne, owocowo orzeźwiające i delikatnie kwaskowe piwo o charakterystycznym truskawkowym aromacie i smaku. Dodatek owoców zmienia postrzeganie piwa jako zbożowo-chmielowego napoju, a jego lekko różowa barwa jest wynikiem połączenia słodu i truskawek. Piwo stworzone w oparciu o autorską recepturę Piotra Machowskiego, zwycięzcy w największym Konkursie Piw Domowych z 2016 roku.

Jasne, pszeniczne, owocowe piwo o urzekającym smaku i aromacie polskich truskawek. Zdobywca tytułu Grand Champion 2016 w najważniejszym ogólnopolskim Konkursie Piw Domowych.

RECEPTURA NR: XIX

Styl: 

Fruit Wheat

Skład: 

Woda, słód pszeniczny, słody jęczmienne, truskawka liofilizowana, chmiel, drożdże (FM52 Amerykański Sen).

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Warzymy w sezonie

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

10-12

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l
Keg bezzwrotna PET 15 l
Keg bezzwrotna PET 30 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 206 kJ / 49 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 3,8 g
w tym cukry: 1,0 g
Białko: 0,8 g
Sól: 0,009 g
ALKOHOL
5,5
PLATO
12,5
GORYCZKA
15
BARWA
14

West Coast IPA

West Coast IPA

Cieszyńskie West Coast IPA to rezultat konkursu piw pracowniczych. Pierwszy raz w historii Browar Zamkowy Cieszyn dał możliwość uwarzenia piwa na podstawie oryginalnej receptury Zwycięzcy - Kamila Morawskiego. West Coast IPA swój aromat zawdzięcza nowofalowym odmianom chmielu. Towarzyszy mu słodki zapach, który w smaku zawiera wyraźną goryczkę i wytrawny finisz. Bardzo pijalny gatunek.

Cieszyńskie West Coast IPA to rezultat konkursu piw pracowniczych. Pierwszy raz w historii Browar Zamkowy Cieszyn dał możliwość uwarzenia piwa na podstawie oryginalnej receptury Zwycięzcy - Kamila Morawskiego.

RECEPTURA NR: XVI

Styl: 

West Coast IPA

Skład: 

Woda, słody jęczmienne (pilzneński, wiedeński, Carapils), słód pszeniczny (Carawheat), chmiel (Magnum, Galaxy, Mosaic, Chinook), drożdże US-05.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Warzymy na okrągło

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

8-10

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l
Kega bezzwrotna PET 15 l
Kega bezzwrotna PET 30 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 200 kJ / 48 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 3,4 g
w tym cukry: 1,2 g
Białko: 0,5 g
Sól: 0,008 g
ALKOHOL
5,8
PLATO
13
GORYCZKA
45
BARWA
25

West Coast IPA

Cieszyńskie West Coast IPA to rezultat konkursu piw pracowniczych. Pierwszy raz w historii Browar Zamkowy Cieszyn dał możliwość uwarzenia piwa na podstawie oryginalnej receptury Zwycięzcy - Kamila Morawskiego. West Coast IPA swój aromat zawdzięcza nowofalowym odmianom chmielu. Towarzyszy mu słodki zapach, który w smaku zawiera wyraźną goryczkę i wytrawny finisz. Bardzo pijalny gatunek.

Cieszyńskie West Coast IPA to rezultat konkursu piw pracowniczych. Pierwszy raz w historii Browar Zamkowy Cieszyn dał możliwość uwarzenia piwa na podstawie oryginalnej receptury Zwycięzcy - Kamila Morawskiego.

RECEPTURA NR: XVI

Styl: 

West Coast IPA

Skład: 

Woda, słody jęczmienne (pilzneński, wiedeński, Carapils), słód pszeniczny (Carawheat), chmiel (Magnum, Galaxy, Mosaic, Chinook), drożdże US-05.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Warzymy na okrągło

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

8-10

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l
Kega bezzwrotna PET 15 l
Kega bezzwrotna PET 30 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 200 kJ / 48 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 3,4 g
w tym cukry: 1,2 g
Białko: 0,5 g
Sól: 0,008 g
ALKOHOL
5,8
PLATO
13
GORYCZKA
45
BARWA
25

Porter

Porter

Porter Cieszyński należy do gatunku portera bałtyckiego, historycznie reprezentowanego jedynie na terenach Polski. Cechuje się wielką mocą czego potwierdzeniem jest bardzo ciemny kolor. Nie przeszkadza to jednak w wysokiej pijalności Portera. Wyróżnia się aksamitną treściwością płynącą z dobrze wyczuwalnych czekoladowo-kawowych nut, opartych na palonych słodach. Porter to piwo dolnej fermentacji, tradycyjnie zacierane metodą dekokcji.

Porter Cieszyński należy do gatunku portera bałtyckiego, historycznie reprezentowanego jedynie na terenach Polski. Cechuje się wielką mocą czego potwierdzeniem jest bardzo ciemny kolor.

RECEPTURA NR: XI

Styl: 

Porter bałtycki

Skład: 

Woda, słody jęczmienne (pilzneński, monachijski, karmelowy, czekoladowy), cukier, chmiel, drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Warzymy na okrągło

Fermentacja: 

Dolna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

10-12

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l
Kega jednorazowa PET 15 l
Kega jednorazowa PET 30 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 350 kJ / 84 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 6,3 g
w tym cukry: 1,7 g
Białko: 0,8 g
Sól: 0,01 g

Medale: 

BRĄZ - Ibeerian Awards 2019

 

BRĄZ - Konkurs Piw Rzemieślniczych (KPR) 2018

 

ALKOHOL
9,8
PLATO
22
GORYCZKA
40
BARWA
190

Porter

Porter Cieszyński należy do gatunku portera bałtyckiego, historycznie reprezentowanego jedynie na terenach Polski. Cechuje się wielką mocą czego potwierdzeniem jest bardzo ciemny kolor. Nie przeszkadza to jednak w wysokiej pijalności Portera. Wyróżnia się aksamitną treściwością płynącą z dobrze wyczuwalnych czekoladowo-kawowych nut, opartych na palonych słodach. Porter to piwo dolnej fermentacji, tradycyjnie zacierane metodą dekokcji.

Porter Cieszyński należy do gatunku portera bałtyckiego, historycznie reprezentowanego jedynie na terenach Polski. Cechuje się wielką mocą czego potwierdzeniem jest bardzo ciemny kolor.

RECEPTURA NR: XI

Styl: 

Porter bałtycki

Skład: 

Woda, słody jęczmienne (pilzneński, monachijski, karmelowy, czekoladowy), cukier, chmiel, drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Warzymy na okrągło

Fermentacja: 

Dolna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

10-12

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l
Kega jednorazowa PET 15 l
Kega jednorazowa PET 30 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 350 kJ / 84 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 6,3 g
w tym cukry: 1,7 g
Białko: 0,8 g
Sól: 0,01 g

Medale: 

BRĄZ - Ibeerian Awards 2019

 

BRĄZ - Konkurs Piw Rzemieślniczych (KPR) 2018

 

ALKOHOL
9,8
PLATO
22
GORYCZKA
40
BARWA
190

Stout

Stout

Swój unikalny charakter Stout Cieszyński zawdzięcza oryginalnemu połączeniu: łagodna czekoladowa nuta, przełamana została intensywną goryczką i pikantnym finiszem. Wyszukana kompozycja to dzieło naturalnych dodatków: chilli, wanilii oraz kakao. Aby wydobyć jeszcze większą ilość aromatów, zmniejszona została wysokość piany. Stout Cieszyński to piwo górnej fermentacji. Piwo zacierane tradycyjnie metodą dekokcyjną.

Swój unikalny charakter Stout Cieszyński zawdzięcza oryginalnemu połączeniu: łagodna czekoladowa nuta, przełamana została intensywną goryczką i pikantnym finiszem.

RECEPTURA NR: XIII

Styl: 

Stout

Skład: 

Woda, słody jęczmienne (pilzneński, monachijski, karmelowy, czekoladowy), cukier, chmiel, kakao, papryka chili, wanilia, drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Warzymy na okrągło

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

10-12

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l
Kega bezzwrotna PET 15 l
Kega bezzwrotna PE 30 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 240 kJ / 57 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 5,0 g
w tym cukry: 1,1 g
Białko: 0,6 g
Sól: 0,008 g

Medale: 

BRĄZ - Greater Poland Beer Cup 2019

ALKOHOL
6,2
PLATO
14
GORYCZKA
30
BARWA
150

Stout

Swój unikalny charakter Stout Cieszyński zawdzięcza oryginalnemu połączeniu: łagodna czekoladowa nuta, przełamana została intensywną goryczką i pikantnym finiszem. Wyszukana kompozycja to dzieło naturalnych dodatków: chilli, wanilii oraz kakao. Aby wydobyć jeszcze większą ilość aromatów, zmniejszona została wysokość piany. Stout Cieszyński to piwo górnej fermentacji. Piwo zacierane tradycyjnie metodą dekokcyjną.

Swój unikalny charakter Stout Cieszyński zawdzięcza oryginalnemu połączeniu: łagodna czekoladowa nuta, przełamana została intensywną goryczką i pikantnym finiszem.

RECEPTURA NR: XIII

Styl: 

Stout

Skład: 

Woda, słody jęczmienne (pilzneński, monachijski, karmelowy, czekoladowy), cukier, chmiel, kakao, papryka chili, wanilia, drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Warzymy na okrągło

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

10-12

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l
Kega bezzwrotna PET 15 l
Kega bezzwrotna PE 30 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 240 kJ / 57 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 5,0 g
w tym cukry: 1,1 g
Białko: 0,6 g
Sól: 0,008 g

Medale: 

BRĄZ - Greater Poland Beer Cup 2019

ALKOHOL
6,2
PLATO
14
GORYCZKA
30
BARWA
150

Koźlak dubeltowy (REEDYCJA)

Koźlak dubeltowy (REEDYCJA)

Wyjątkowe piwo będące kamieniem milowym współczesnego polskiego piwowarstwa. Koźlak Dubeltowy to reedycja kultowego Grand Championa Festiwalu Birofilia. Po raz pierwszy pojawił się na rynku w 2009 roku. Swój charakter zawdzięcza połączeniu oryginalnej receptury Jana Krysiaka z wiedzą i doświadczeniem cieszyńskich piwowarów. Długie dojrzewanie w piwnicach browaru sprawia, że piwo nabiera właściwych sobie walorów smakowych. Teraz nadszedł czas żeby ponownie cieszyło podniebienia naszych klientów.

Piwo w stylu Doppelbock, bogaty słodowy smak ze średnią chmielową goryczką. Grand Champion 2009 i srebrny medalista międzynarodowego konkrsu Ibeerian Awards 2019

RECEPTURA NR: II

Styl: 

Koźlak dubeltowy

Skład: 

woda, słody jęczmienne (pilzneński, monachijski, wiedeński, karmelowy), chmiel, drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Warzymy na okrągło

Fermentacja: 

Dolna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

10-12

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 330 kJ / 79 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 6,3 g
w tym cukry: 1,5 g
Białko: 0,9 g
Sól: 0,008 g

Medale: 

SREBRO - Ibeerian Awards 2019

ALKOHOL
8,9
PLATO
20
GORYCZKA
27
BARWA
42

Koźlak dubeltowy (REEDYCJA)

Wyjątkowe piwo będące kamieniem milowym współczesnego polskiego piwowarstwa. Koźlak Dubeltowy to reedycja kultowego Grand Championa Festiwalu Birofilia. Po raz pierwszy pojawił się na rynku w 2009 roku. Swój charakter zawdzięcza połączeniu oryginalnej receptury Jana Krysiaka z wiedzą i doświadczeniem cieszyńskich piwowarów. Długie dojrzewanie w piwnicach browaru sprawia, że piwo nabiera właściwych sobie walorów smakowych. Teraz nadszedł czas żeby ponownie cieszyło podniebienia naszych klientów.

Piwo w stylu Doppelbock, bogaty słodowy smak ze średnią chmielową goryczką. Grand Champion 2009 i srebrny medalista międzynarodowego konkrsu Ibeerian Awards 2019

RECEPTURA NR: II

Styl: 

Koźlak dubeltowy

Skład: 

woda, słody jęczmienne (pilzneński, monachijski, wiedeński, karmelowy), chmiel, drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Warzymy na okrągło

Fermentacja: 

Dolna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

10-12

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 330 kJ / 79 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 6,3 g
w tym cukry: 1,5 g
Białko: 0,9 g
Sól: 0,008 g

Medale: 

SREBRO - Ibeerian Awards 2019

ALKOHOL
8,9
PLATO
20
GORYCZKA
27
BARWA
42

Noszak

Noszak

Piwo NOSZAK, warzone w historycznym Browarze Zamkowym Cieszyn tradycyjnymi metodami, przepełnione jest pasją ludzi i magią miejsca. Stworzone zostało w w hołdzie dla Przemysława I Noszaka, księcia cieszyńskiego w latach 1358-1410, jednego z najwybitniejszych dyplomatów XIV-wiecznej Europy.

NOSZAK „powrócił” na Wzgórze Zamkowe w Cieszynie. W hołdzie dla najwybitniejszego władcy Księstwa Cieszyńskiego Przemysława I Noszaka (1358-1410) stworzyliśmy wyjątkowe piwo.

RECEPTURA NR: XXVI

Styl: 

Lager

Skład: 

Woda, słód jęczmienny jasny, karmelowy ciemny, chmiel Marynka, drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Warzymy na okrągło

Fermentacja: 

Dolna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

6-8

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l
Kega zwrotna 30 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 188 kJ / 45 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany:  2,6 g
w tym cukry:  0,8 g
Białko:  1,2 g
Sól:  0,008 g
ALKOHOL
5,5
PLATO
12
GORYCZKA
25
BARWA
15

Noszak

Piwo NOSZAK, warzone w historycznym Browarze Zamkowym Cieszyn tradycyjnymi metodami, przepełnione jest pasją ludzi i magią miejsca. Stworzone zostało w w hołdzie dla Przemysława I Noszaka, księcia cieszyńskiego w latach 1358-1410, jednego z najwybitniejszych dyplomatów XIV-wiecznej Europy.

NOSZAK „powrócił” na Wzgórze Zamkowe w Cieszynie. W hołdzie dla najwybitniejszego władcy Księstwa Cieszyńskiego Przemysława I Noszaka (1358-1410) stworzyliśmy wyjątkowe piwo.

RECEPTURA NR: XXVI

Styl: 

Lager

Skład: 

Woda, słód jęczmienny jasny, karmelowy ciemny, chmiel Marynka, drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Warzymy na okrągło

Fermentacja: 

Dolna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

6-8

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l
Kega zwrotna 30 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 188 kJ / 45 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany:  2,6 g
w tym cukry:  0,8 g
Białko:  1,2 g
Sól:  0,008 g
ALKOHOL
5,5
PLATO
12
GORYCZKA
25
BARWA
15

UfF0% Granat

UfF0% Granat

UfF 0% - (z ang. Unfermented Free), dedykujemy wszystkim naszym konsumentom, szczególnie zaś tym, którzy chcą się trzymać z dala od alkoholu. Wykorzystując piwne surowce (słód, chmiel) i świeże, naturalne, wyciskane soki, stworzyliśmy mocno owocowy napój. W odróżnieniu od pozostałych produktów, z których słynie Browar, w tym procesie celowo pominęliśmy etap fermentacji alkoholowej, dlatego gwarantujemy absolutne 0,0% alkoholu. Lekko kwaskowy smak, uzyskany dzięki zakwaszeniu piwnej brzeczki bakteriami Lactobacillus, przenika się tu z owocową słodyczą, a delikatne nasycenie nadaje rześkości. Spróbuj naszego UfF 0% i ciesz się pełnią przyjemności.

Świetny wybór dla tych, którzy szukają bezalkoholowego orzeźwienia. Na bazie piwnych surowców i naturalnych soków owocowych, stworzyliśmy napój bezalkoholowy, który nie tylko doskonale gasi pragnienie, ale i pasuje do każdej okazji, bez względu na odległość jaką masz jeszcze do pokonania.

RECEPTURA NR: XLIV

Styl: 

Napój bezalkoholowy

Skład: 

Woda, brzeczka piwna (28% - woda, słód jęczmienny, chmiel), soki NFC (28% - jabłko, granat, pigwa, limonka), bakterie Lactobacillus.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Warzymy na okrągło

Fermentacja: 

Brak

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

8-10

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,33 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 117 kJ / 27 kcal
Tłuszcz: < 0,0 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,0 g
Węglowodany: 6,6 g
w tym cukry: 4,6 g
Białko: 0,2 g
Sól: 0,050 g
ALKOHOL
0,0
PLATO
7,5
GORYCZKA
5
BARWA
13

UfF0% Granat

UfF 0% - (z ang. Unfermented Free), dedykujemy wszystkim naszym konsumentom, szczególnie zaś tym, którzy chcą się trzymać z dala od alkoholu. Wykorzystując piwne surowce (słód, chmiel) i świeże, naturalne, wyciskane soki, stworzyliśmy mocno owocowy napój. W odróżnieniu od pozostałych produktów, z których słynie Browar, w tym procesie celowo pominęliśmy etap fermentacji alkoholowej, dlatego gwarantujemy absolutne 0,0% alkoholu. Lekko kwaskowy smak, uzyskany dzięki zakwaszeniu piwnej brzeczki bakteriami Lactobacillus, przenika się tu z owocową słodyczą, a delikatne nasycenie nadaje rześkości. Spróbuj naszego UfF 0% i ciesz się pełnią przyjemności.

Świetny wybór dla tych, którzy szukają bezalkoholowego orzeźwienia. Na bazie piwnych surowców i naturalnych soków owocowych, stworzyliśmy napój bezalkoholowy, który nie tylko doskonale gasi pragnienie, ale i pasuje do każdej okazji, bez względu na odległość jaką masz jeszcze do pokonania.

RECEPTURA NR: XLIV

Styl: 

Napój bezalkoholowy

Skład: 

Woda, brzeczka piwna (28% - woda, słód jęczmienny, chmiel), soki NFC (28% - jabłko, granat, pigwa, limonka), bakterie Lactobacillus.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Warzymy na okrągło

Fermentacja: 

Brak

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

8-10

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,33 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 117 kJ / 27 kcal
Tłuszcz: < 0,0 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,0 g
Węglowodany: 6,6 g
w tym cukry: 4,6 g
Białko: 0,2 g
Sól: 0,050 g
ALKOHOL
0,0
PLATO
7,5
GORYCZKA
5
BARWA
13

UfF0% Mango

UfF0% Mango

UfF 0% - to świetny wybór dla tych, którzy szukają bezalkoholowego orzeźwienia. Wykorzystując piwne surowce (słód, chmiel), do których dodaliśmy pokaźną ilość naturalnej, energetyzującej pulpy z owoców mango, stworzyliśmy mocno owocowy napój. Powstał on w procesie pomijającym fermentację alkoholową (z ang. Unfermented Free), a jego owocowość podbiliśmy jeszcze zakwaszając dodatkowo piwną brzeczkę bakteriami Lactobacillus. Całość zręcznie połączyliśmy tworząc naturalne źródło delikatnej rześkości. Spróbuj naszego UfF 0% i ciesz się pełnią przyjemności.

UfF 0% - to świetny wybór dla tych, którzy szukają bezalkoholowego orzeźwienia. Wykorzystując piwne surowce (słód, chmiel), do których dodaliśmy pokaźną ilość naturalnej, energetyzującej pulpy z owoców mango, stworzyliśmy mocno owocowy napój.

RECEPTURA NR: L

Styl: 

Napój bezalkoholowy

Skład: 

Woda, brzeczka piwna (88% - woda, słód jęczmienny, chmiel), pulpa z owoców mango 12%, bakterie Lactobacillus.

Dostępność: 

Jeszcze nie gotowe :-)

Kiedy warzymy 

Warzymy na okrągło

Fermentacja: 

Brak

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

8-10

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,33 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 147 kJ / 35 kcal
Tłuszcz: < 0,0 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,0 g
Węglowodany: 8,6 g
w tym cukry: 6,6 g
Białko: 0,2 g
Sól: 0,060 g
ALKOHOL
0,0
PLATO
10
GORYCZKA
10
BARWA
jasny :)

UfF0% Mango

UfF 0% - to świetny wybór dla tych, którzy szukają bezalkoholowego orzeźwienia. Wykorzystując piwne surowce (słód, chmiel), do których dodaliśmy pokaźną ilość naturalnej, energetyzującej pulpy z owoców mango, stworzyliśmy mocno owocowy napój. Powstał on w procesie pomijającym fermentację alkoholową (z ang. Unfermented Free), a jego owocowość podbiliśmy jeszcze zakwaszając dodatkowo piwną brzeczkę bakteriami Lactobacillus. Całość zręcznie połączyliśmy tworząc naturalne źródło delikatnej rześkości. Spróbuj naszego UfF 0% i ciesz się pełnią przyjemności.

UfF 0% - to świetny wybór dla tych, którzy szukają bezalkoholowego orzeźwienia. Wykorzystując piwne surowce (słód, chmiel), do których dodaliśmy pokaźną ilość naturalnej, energetyzującej pulpy z owoców mango, stworzyliśmy mocno owocowy napój.

RECEPTURA NR: L

Styl: 

Napój bezalkoholowy

Skład: 

Woda, brzeczka piwna (88% - woda, słód jęczmienny, chmiel), pulpa z owoców mango 12%, bakterie Lactobacillus.

Dostępność: 

Jeszcze nie gotowe :-)

Kiedy warzymy 

Warzymy na okrągło

Fermentacja: 

Brak

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

8-10

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,33 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 147 kJ / 35 kcal
Tłuszcz: < 0,0 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,0 g
Węglowodany: 8,6 g
w tym cukry: 6,6 g
Białko: 0,2 g
Sól: 0,060 g
ALKOHOL
0,0
PLATO
10
GORYCZKA
10
BARWA
jasny :)

Dobry Początek - Stout owsiany

Dobry Początek - Stout owsiany

Zastanawiasz się co będziesz robić dziś wieczorem… właśnie trzymasz w ręku coś na dobry jego początek. Nasz stout owsiany jest jak dobra wiadomość - wprawia w pozytywny nastrój, dając energię i właściwe nastawienie. Odnajdziesz w nim nuty kawy doprawionej wiórkami wybornej czekolady. Przyjemna, stonowana chmielowa goryczka, równoważy gładką, słodowo-zbożową pełnię. Nie zwlekaj, skosztuj i sprawdź co jeszcze kryje w swym wnętrzu. Gdy skończysz, z uśmiechem stwierdzisz – tak, to był dobry pomysł.

Zwycięskie piwo w konkursie Mistrzostwa Polski Piwowarów Domowych. Grand Champion 2020.

RECEPTURA NR LIV

Styl: 

Stout owsiany

Skład: 

woda, słód jęczmienny (Maris otter®, Red crystal, Chocolate), płatki owsiane, jęczmień prażony, chmiel, drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Uwarzyliśmy raz czy dwa

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

10-12

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 46 kJ / 195 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 4,8 g
w tym cukry: 1,2 g
Białko: 0,4 g
Sól: 0,0072 g

Medale: 

 

 

ALKOHOL
5,0
PLATO
13,0
GORYCZKA
20
BARWA
180

Dobry Początek - Stout owsiany

Zastanawiasz się co będziesz robić dziś wieczorem… właśnie trzymasz w ręku coś na dobry jego początek. Nasz stout owsiany jest jak dobra wiadomość - wprawia w pozytywny nastrój, dając energię i właściwe nastawienie. Odnajdziesz w nim nuty kawy doprawionej wiórkami wybornej czekolady. Przyjemna, stonowana chmielowa goryczka, równoważy gładką, słodowo-zbożową pełnię. Nie zwlekaj, skosztuj i sprawdź co jeszcze kryje w swym wnętrzu. Gdy skończysz, z uśmiechem stwierdzisz – tak, to był dobry pomysł.

Zwycięskie piwo w konkursie Mistrzostwa Polski Piwowarów Domowych. Grand Champion 2020.

RECEPTURA NR LIV

Styl: 

Stout owsiany

Skład: 

woda, słód jęczmienny (Maris otter®, Red crystal, Chocolate), płatki owsiane, jęczmień prażony, chmiel, drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Uwarzyliśmy raz czy dwa

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

10-12

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 46 kJ / 195 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 4,8 g
w tym cukry: 1,2 g
Białko: 0,4 g
Sól: 0,0072 g

Medale: 

 

 

ALKOHOL
5,0
PLATO
13,0
GORYCZKA
20
BARWA
180

Farmhouse Ale z malinami

Farmhouse Ale z malinami

Farmhouse Ale w najczystszej postaci, dzikie a jednocześnie spokojne, spontaniczne choć okiełznane. Przepełnione smakiem i zapachem, pieszczące zmysły jak w „Malinowym chruśniaku” Leśmiana. Nietknięte postępem, czyste i dziewicze niczym morgi Józefa Ślimaka z „Placówki” Prusa. Tradycyjne, domowe piwo przywołujące skojarzenia spokojnych wiosek Beneluxu, gdzie czas biegnie swoim rytmem. Spróbuj interpretacji zwycięskiej pary piwowarów w Konkursie Piw Pracowniczych.

Odjechanie dzikie piwo z belgijskim charakterem i dodatkiem malin. Znajdziesz w nim wszystko czego potrzeba do pełni relaksu.

RECEPTURA NR LV

Skład: 

woda, słód jęczmienny (pilzneński, Carared, zakwaszający), słód pszeniczny, owoce maliny, chmiel, drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Uwarzyliśmy raz czy dwa

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

8-10

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 47 kJ / 197 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 3,2 g
w tym cukry: 1,1 g
Białko: 0,6 g
Sól: 0,008 g
ALKOHOL
5,6
PLATO
12,5
GORYCZKA
16
BARWA
18

Farmhouse Ale z malinami

Farmhouse Ale w najczystszej postaci, dzikie a jednocześnie spokojne, spontaniczne choć okiełznane. Przepełnione smakiem i zapachem, pieszczące zmysły jak w „Malinowym chruśniaku” Leśmiana. Nietknięte postępem, czyste i dziewicze niczym morgi Józefa Ślimaka z „Placówki” Prusa. Tradycyjne, domowe piwo przywołujące skojarzenia spokojnych wiosek Beneluxu, gdzie czas biegnie swoim rytmem. Spróbuj interpretacji zwycięskiej pary piwowarów w Konkursie Piw Pracowniczych.

Odjechanie dzikie piwo z belgijskim charakterem i dodatkiem malin. Znajdziesz w nim wszystko czego potrzeba do pełni relaksu.

RECEPTURA NR LV

Skład: 

woda, słód jęczmienny (pilzneński, Carared, zakwaszający), słód pszeniczny, owoce maliny, chmiel, drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Uwarzyliśmy raz czy dwa

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

8-10

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,5 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 47 kJ / 197 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 3,2 g
w tym cukry: 1,1 g
Białko: 0,6 g
Sól: 0,008 g
ALKOHOL
5,6
PLATO
12,5
GORYCZKA
16
BARWA
18

Quadrupel

Quadrupel

Quadrupel – najmocniejszy przedstawiciel belgijskiego piwnego świata. Jego głęboka, miedziano brązowa barwa zwiastuje bogaty i złożony charakter. Wyraźną, słodową bazę dopełniają aromatyczne nuty suszonych ciemnych owoców, nasączonych rumem. Lekko przyprawowy bukiet jest efektem fermentowania piwa właściwie dobranym szczepem belgijskich drożdży. Spróbuj tego specjału, od wieków warzonego przez Trapistów, w interpretacji Piotra Kaleńczuka – zwycięzcy Mistrzostw Polski Piwowarów Domowych 2019.

Grand Champion 2019. Ciemne mocne piwo typu Ale, które swym charakterem przenosi nas w tajemniczy świat belgijskich browarów klasztornych.

RECEPTURA NR: XLIX

Styl: 

Quadrupel

Skład: 

Woda, słód jęczmienny (pilzneński, wiedeński, Red X, Special B, Red Crystal), słód pszeniczny, syrop kandyzowany, cukier kandyzowany, płatki jęczmienne, chmiel, drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Uwarzyliśmy raz czy dwa

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

10-12

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,33 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 86 kJ / 361 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 9,0 g
w tym cukry: 2,2 g
Białko: 1,1 g
Sól: 0,012 g
ALKOHOL
9,2
PLATO
23
GORYCZKA
35
BARWA
140

Quadrupel

Quadrupel – najmocniejszy przedstawiciel belgijskiego piwnego świata. Jego głęboka, miedziano brązowa barwa zwiastuje bogaty i złożony charakter. Wyraźną, słodową bazę dopełniają aromatyczne nuty suszonych ciemnych owoców, nasączonych rumem. Lekko przyprawowy bukiet jest efektem fermentowania piwa właściwie dobranym szczepem belgijskich drożdży. Spróbuj tego specjału, od wieków warzonego przez Trapistów, w interpretacji Piotra Kaleńczuka – zwycięzcy Mistrzostw Polski Piwowarów Domowych 2019.

Grand Champion 2019. Ciemne mocne piwo typu Ale, które swym charakterem przenosi nas w tajemniczy świat belgijskich browarów klasztornych.

RECEPTURA NR: XLIX

Styl: 

Quadrupel

Skład: 

Woda, słód jęczmienny (pilzneński, wiedeński, Red X, Special B, Red Crystal), słód pszeniczny, syrop kandyzowany, cukier kandyzowany, płatki jęczmienne, chmiel, drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Uwarzyliśmy raz czy dwa

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

10-12

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,33 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 86 kJ / 361 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 9,0 g
w tym cukry: 2,2 g
Białko: 1,1 g
Sól: 0,012 g
ALKOHOL
9,2
PLATO
23
GORYCZKA
35
BARWA
140

Russian Imperial Stout

Russian Imperial Stout

Ciemniejszy od syberyjskiego węgla, mocniejszy od kamczackiego niedźwiedzia brunatnego, bardziej złożony niż ekosystem dziewiczej puszczy i gęsty jak kaspijska ropa. Zrodzony u progu lata. W blasku wielu pełni księżyca zyskiwałswą dojrzałość, by teraz cieszyć Twezmysły bogactwem szczęśliwych doznań. Azali myślisz, trunek po który sięgam, godnym mego podniebienia? Zaiste powiadamy, nie byle jaki to napitek, toż to samPan RIS - najprzedniejszy pośród Stoutu.

Stout nad Stouty. Ciemniejszy od syberyjskiego węgla, mocniejszy od kamczackiego niedźwiedzia brunatnego, bardziej złożony niż ekosystem dziewiczej puszczy i gęsty jak kaspijska ropa. Zrodzony u progu lata. W blasku wielu pełni księżyca zyskiwałswą dojrzałość, by teraz cieszyć Twezmysły bogactwem szczęśliwych doznań. Azali myślisz, trunek po który sięgam, godnym mego podniebienia? Zaiste powiadamy, nie byle jaki to napi

RECEPTURA NR LI

Styl: 

Stout

Skład: 

woda, słód jęczmienny (Pale Ale, Caramunich II, Special B), jęczmień prażony, słód pszeniczny (Chocolate Wheat), cukier dark muscovado, chmiel, drożdże. 

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Uwarzyliśmy raz czy dwa

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

10-12

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,33 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 430 kJ / 103 kcal
Tłuszcz: <0,1g
w tym tłuszcze nasycone: <0,1 g
Węglowodany: 10,3 g
w tym cukry: 2,1 g
Białko: 1,2 g
Sól: 0,016 g
ALKOHOL
9,8
PLATO
25
GORYCZKA
50
BARWA
300

Russian Imperial Stout

Ciemniejszy od syberyjskiego węgla, mocniejszy od kamczackiego niedźwiedzia brunatnego, bardziej złożony niż ekosystem dziewiczej puszczy i gęsty jak kaspijska ropa. Zrodzony u progu lata. W blasku wielu pełni księżyca zyskiwałswą dojrzałość, by teraz cieszyć Twezmysły bogactwem szczęśliwych doznań. Azali myślisz, trunek po który sięgam, godnym mego podniebienia? Zaiste powiadamy, nie byle jaki to napitek, toż to samPan RIS - najprzedniejszy pośród Stoutu.

Stout nad Stouty. Ciemniejszy od syberyjskiego węgla, mocniejszy od kamczackiego niedźwiedzia brunatnego, bardziej złożony niż ekosystem dziewiczej puszczy i gęsty jak kaspijska ropa. Zrodzony u progu lata. W blasku wielu pełni księżyca zyskiwałswą dojrzałość, by teraz cieszyć Twezmysły bogactwem szczęśliwych doznań. Azali myślisz, trunek po który sięgam, godnym mego podniebienia? Zaiste powiadamy, nie byle jaki to napi

RECEPTURA NR LI

Styl: 

Stout

Skład: 

woda, słód jęczmienny (Pale Ale, Caramunich II, Special B), jęczmień prażony, słód pszeniczny (Chocolate Wheat), cukier dark muscovado, chmiel, drożdże. 

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Uwarzyliśmy raz czy dwa

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

10-12

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,33 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 430 kJ / 103 kcal
Tłuszcz: <0,1g
w tym tłuszcze nasycone: <0,1 g
Węglowodany: 10,3 g
w tym cukry: 2,1 g
Białko: 1,2 g
Sól: 0,016 g
ALKOHOL
9,8
PLATO
25
GORYCZKA
50
BARWA
300

Rye Wine

Rye Wine

Nagroda specjalna Browaru Zamkowego Cieszyn w konkursie Grand Champion Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych 2017, receptura - Mariusz Bystryk. Warzenie tego typu piwa, wymaga od piwowara dużej cierpliwości i zaangażowania. Dość powiedzieć, że sam proces powstawania brzeczki, która byłaby gotowa do fermentacji, trwał ok 20 godzin. Najtrudniejszym jego etapem, była część związana z filtracją zacieru - jego czas, niemalże czterokrotnie przewyższał standardowe czynności. Wszystkie operacje, prowadzone były pod nadzorem autora receptury - osobiście doglądał procesu i pomimo wielkiej satysfakcji jaką mu to dawało, po kilkunastu godzinach wysiłku, całkowicie opadł z sił. Uzyskaną wspólnym trudem brzeczkę, zaszczepiono drożdżami belgijskiej proweniencji, które raźno zabrały się do pracy. Po skończonej fermentacji, młode piwo trafiło do tanku leżakowego w browarnianych piwnicach, gdzie dojrzewało przez kilka miesięcy, czekając na swą premierę. Dzięki dużej zawartości słodu żytniego, uzyskaliśmy intrygujące, gęste i „kleiste” piwo o pokaźnej podbudowie słodowej. Wyraźna słodycz jaką czujemy, jest wynikiem pozostałego ekstraktu, który tworzy jego bazę smakową. Dopiero na dalszym planie pojawiają się składowe pochodzące od pracy zastosowanych drożdży. Znajdziemy w nim aromaty suszonych owoców, kwiatów, estrów, a także lekki aromat rozpuszczalnikowy oraz wyższych alkoholi. Bogaty, zbożowy smak, skontrowany jest chmielową goryczką, która zamyka nam całość, tworząc zapadający w pamięć trunek.

Jedno z najbardziej zaskakujących i intrygujących piw, jakie do tej pory dojrzewało w naszych piwnicach. Wszystko za sprawą słodu żytniego - wymagającego, a przez to rzadko stosowanego w piwowarstwie surowca. W połączeniu z belgijskimi drożdżami i szlachetnym chmielem tworzy wyrafinowane, treściwe i niezwykłe piwo. Skosztuj... jeśli czujesz, że masz ochotę na coś wyjątkowego.

RECEPTURA NR: XXIX

Styl: 

Rye Wine

Skład: 

Woda, słody jęczmienne (Pale Ale, Pilzneński), słody żytnie (jasny, Cararye), chmiel, drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Uwarzyliśmy raz czy dwa

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

10-12

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,33 L

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia:  424 kJ / 101 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 9,8 g
w tym cukry: 2,2 g
Białko: 1,2 g
Sól: 0,016 g
ALKOHOL
9,9
PLATO
25
GORYCZKA
40
BARWA
100

Rye Wine

Nagroda specjalna Browaru Zamkowego Cieszyn w konkursie Grand Champion Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych 2017, receptura - Mariusz Bystryk. Warzenie tego typu piwa, wymaga od piwowara dużej cierpliwości i zaangażowania. Dość powiedzieć, że sam proces powstawania brzeczki, która byłaby gotowa do fermentacji, trwał ok 20 godzin. Najtrudniejszym jego etapem, była część związana z filtracją zacieru - jego czas, niemalże czterokrotnie przewyższał standardowe czynności. Wszystkie operacje, prowadzone były pod nadzorem autora receptury - osobiście doglądał procesu i pomimo wielkiej satysfakcji jaką mu to dawało, po kilkunastu godzinach wysiłku, całkowicie opadł z sił. Uzyskaną wspólnym trudem brzeczkę, zaszczepiono drożdżami belgijskiej proweniencji, które raźno zabrały się do pracy. Po skończonej fermentacji, młode piwo trafiło do tanku leżakowego w browarnianych piwnicach, gdzie dojrzewało przez kilka miesięcy, czekając na swą premierę. Dzięki dużej zawartości słodu żytniego, uzyskaliśmy intrygujące, gęste i „kleiste” piwo o pokaźnej podbudowie słodowej. Wyraźna słodycz jaką czujemy, jest wynikiem pozostałego ekstraktu, który tworzy jego bazę smakową. Dopiero na dalszym planie pojawiają się składowe pochodzące od pracy zastosowanych drożdży. Znajdziemy w nim aromaty suszonych owoców, kwiatów, estrów, a także lekki aromat rozpuszczalnikowy oraz wyższych alkoholi. Bogaty, zbożowy smak, skontrowany jest chmielową goryczką, która zamyka nam całość, tworząc zapadający w pamięć trunek.

Jedno z najbardziej zaskakujących i intrygujących piw, jakie do tej pory dojrzewało w naszych piwnicach. Wszystko za sprawą słodu żytniego - wymagającego, a przez to rzadko stosowanego w piwowarstwie surowca. W połączeniu z belgijskimi drożdżami i szlachetnym chmielem tworzy wyrafinowane, treściwe i niezwykłe piwo. Skosztuj... jeśli czujesz, że masz ochotę na coś wyjątkowego.

RECEPTURA NR: XXIX

Styl: 

Rye Wine

Skład: 

Woda, słody jęczmienne (Pale Ale, Pilzneński), słody żytnie (jasny, Cararye), chmiel, drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Uwarzyliśmy raz czy dwa

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

10-12

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,33 L

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia:  424 kJ / 101 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 9,8 g
w tym cukry: 2,2 g
Białko: 1,2 g
Sól: 0,016 g
ALKOHOL
9,9
PLATO
25
GORYCZKA
40
BARWA
100

Wheat Wine

Wheat Wine

Wheat Wine to styl piwa, który swoje początki bierze z amerykańskiego ruchu piwowarstwa rzemieślniczego. Jego historia ukazuje, jak zupełny przypadek potrafi sprawić, że powstaje coś niezwykłego. Phil Moeller - piwowar browaru Rubicon z Sacramento w Kaliforni – warząc barleywine wspólnie ze swoim przyjacielem, popełnili błąd, dodając do przygotowywanego zacieru dużą ilość słodu pszenicznego. Zamiast nastawić nową porcję, ciekawi efektu postanowili przefermentować uzyskaną brzeczkę. W chwili gdy piwo było już gotowe do degustacji, nalali sobie po szklance i ze zdumieniem stwierdzili, że przez pomyłkę zrobili coś naprawdę godnego uwagi. Phil postanowił zaprezentować światu swoje odkrycie, a „Winter Wheat Wine” z browaru Rubicon został pierwszym komercyjnym przykładem piwa w stylu wheatwine. Było bogate, głębokie i złożone a jednocześnie gładkie z dobrze ukrytym alkoholem. Jego wersja lana „z kija” w browarze, cieszyła się dużą popularnością w latach 90-tych. Początek XXI w. przyniósł piwu dalsze uznanie wśród szerokiej rzeszy piwowarów. „Winter Wheat Wine” stało się kwintesencją stylu, dopóki browar nie zamknął swoich podwoi w 2017 roku. Pomimo, że dzisiaj nie mamy już możliwości skosztować oryginalnego wheatwine, wiele browarów rzemieślniczych i domowych piwowarów, sięga po ten styl próbując swoich sił z najmocniejszym pszeniczniakiem. My również, odtwarzając recepturę wg Adama Necla - zwycięzcy Mistrzostw Polski Piwowarów Domowych z 2018 roku – przedstawiamy państwu, to wyjątkowe piwo.

Piwo pszeniczne, przenoszące nas w zupełnie nowy wymiar doznań. Jego głęboki i mocno rozbudowany smak i aromat, odkrywa przed nami swe bogactwo. Znajdziemy w nim nuty miodowo karmelowe, wyraźnie słodowe z delikatnymi aromatami suszonych owoców. Smaki daktyli i wiśni w likierze, mieszają się tu z miodowo chlebowym ciałem.

RECEPTURA NR: XXXII

Styl: 

Wheat Wine

Skład: 

Woda, słód pszeniczny, słody jęczmienne (monachijski, wiedeński, Special W, melanoidynowy), chmiel Warrior, drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Uwarzyliśmy raz czy dwa

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

10-12

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,33 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 408 kJ / 97 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 9,4 g
w tym cukry: 2,2 g
Białko: 1,3 g
Sól: 0,011 g
ALKOHOL
10,5
PLATO
25
GORYCZKA
40
BARWA
100

Wheat Wine

Wheat Wine to styl piwa, który swoje początki bierze z amerykańskiego ruchu piwowarstwa rzemieślniczego. Jego historia ukazuje, jak zupełny przypadek potrafi sprawić, że powstaje coś niezwykłego. Phil Moeller - piwowar browaru Rubicon z Sacramento w Kaliforni – warząc barleywine wspólnie ze swoim przyjacielem, popełnili błąd, dodając do przygotowywanego zacieru dużą ilość słodu pszenicznego. Zamiast nastawić nową porcję, ciekawi efektu postanowili przefermentować uzyskaną brzeczkę. W chwili gdy piwo było już gotowe do degustacji, nalali sobie po szklance i ze zdumieniem stwierdzili, że przez pomyłkę zrobili coś naprawdę godnego uwagi. Phil postanowił zaprezentować światu swoje odkrycie, a „Winter Wheat Wine” z browaru Rubicon został pierwszym komercyjnym przykładem piwa w stylu wheatwine. Było bogate, głębokie i złożone a jednocześnie gładkie z dobrze ukrytym alkoholem. Jego wersja lana „z kija” w browarze, cieszyła się dużą popularnością w latach 90-tych. Początek XXI w. przyniósł piwu dalsze uznanie wśród szerokiej rzeszy piwowarów. „Winter Wheat Wine” stało się kwintesencją stylu, dopóki browar nie zamknął swoich podwoi w 2017 roku. Pomimo, że dzisiaj nie mamy już możliwości skosztować oryginalnego wheatwine, wiele browarów rzemieślniczych i domowych piwowarów, sięga po ten styl próbując swoich sił z najmocniejszym pszeniczniakiem. My również, odtwarzając recepturę wg Adama Necla - zwycięzcy Mistrzostw Polski Piwowarów Domowych z 2018 roku – przedstawiamy państwu, to wyjątkowe piwo.

Piwo pszeniczne, przenoszące nas w zupełnie nowy wymiar doznań. Jego głęboki i mocno rozbudowany smak i aromat, odkrywa przed nami swe bogactwo. Znajdziemy w nim nuty miodowo karmelowe, wyraźnie słodowe z delikatnymi aromatami suszonych owoców. Smaki daktyli i wiśni w likierze, mieszają się tu z miodowo chlebowym ciałem.

RECEPTURA NR: XXXII

Styl: 

Wheat Wine

Skład: 

Woda, słód pszeniczny, słody jęczmienne (monachijski, wiedeński, Special W, melanoidynowy), chmiel Warrior, drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Uwarzyliśmy raz czy dwa

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

10-12

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,33 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 408 kJ / 97 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 9,4 g
w tym cukry: 2,2 g
Białko: 1,3 g
Sól: 0,011 g
ALKOHOL
10,5
PLATO
25
GORYCZKA
40
BARWA
100

Angielski Lord

Angielski Lord

Zapewne każdy piwowar, rozwijając swój kunszt rzemieślniczy chciałby stworzyć wyjątkowe piwo. Na przestrzeni dziejów wielu śmiałkom udało się osiągnąć zamierzony cel. Przykładem, może tu być choćby piwo w stylu barleywine, uwarzone po raz pierwszy ok. roku 1870. Powstawało ono poprzez oddzielenie brzeczki przedniej (czyli najbardziej skoncentrowanej i bogatej w składniki pochodzenia słodowego części filtrowanego zacieru), którą następnie, po dalszej „obróbce” na warzelni, poddawano fermentacji. Produkowano w ten sposób najmocniejsze, najszlachetniejsze a zarazem najdroższe piwa. Nasz Angielski Lord jest właśnie jednym z nich. To owoc współpracy dwóch zaprzyjaźnionych browarów (Browaru Zamkowego Cieszyn i Piwowarowni) tworzących w zgodzie z tradycją i naturą. Ten mocno słodowy, intensywnie aromatyczny i wielce złożony trunek, odkrywa swe bogactwo w trakcie niespiesznej degustacji, ukazując nam swą wielowymiarowość.

Piwo wymagające uwagi i spokojnej degustacji, sięgaj po nie tylko wtedy gdy masz wystarczającą ilość wolnego czasu jaki możesz mu poświęcić. Wywodzi się z jednego z najpotężniejszych stylów piwnych, jakim jest barleywine. Rozsiądź się wygodnie i odkrywaj w spokoju jego wielowymiarowy charakter, który ewoluuje z każdym kolejnym łykiem.

RECEPTURA NR: XXXVI

Styl: 

Barley Wine

Skład: 

Woda, słody jęczmienne (Pale Ale, jasny, karmelowy), chmiel, drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Uwarzyliśmy raz czy dwa

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

8-10

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,33 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 430 kJ / 102 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 10,3 g
w tym cukry: 3,4 g
Białko: 1,3 g
Sól: 0,011 g
ALKOHOL
10
PLATO
25
GORYCZKA
40
BARWA
95

Angielski Lord

Zapewne każdy piwowar, rozwijając swój kunszt rzemieślniczy chciałby stworzyć wyjątkowe piwo. Na przestrzeni dziejów wielu śmiałkom udało się osiągnąć zamierzony cel. Przykładem, może tu być choćby piwo w stylu barleywine, uwarzone po raz pierwszy ok. roku 1870. Powstawało ono poprzez oddzielenie brzeczki przedniej (czyli najbardziej skoncentrowanej i bogatej w składniki pochodzenia słodowego części filtrowanego zacieru), którą następnie, po dalszej „obróbce” na warzelni, poddawano fermentacji. Produkowano w ten sposób najmocniejsze, najszlachetniejsze a zarazem najdroższe piwa. Nasz Angielski Lord jest właśnie jednym z nich. To owoc współpracy dwóch zaprzyjaźnionych browarów (Browaru Zamkowego Cieszyn i Piwowarowni) tworzących w zgodzie z tradycją i naturą. Ten mocno słodowy, intensywnie aromatyczny i wielce złożony trunek, odkrywa swe bogactwo w trakcie niespiesznej degustacji, ukazując nam swą wielowymiarowość.

Piwo wymagające uwagi i spokojnej degustacji, sięgaj po nie tylko wtedy gdy masz wystarczającą ilość wolnego czasu jaki możesz mu poświęcić. Wywodzi się z jednego z najpotężniejszych stylów piwnych, jakim jest barleywine. Rozsiądź się wygodnie i odkrywaj w spokoju jego wielowymiarowy charakter, który ewoluuje z każdym kolejnym łykiem.

RECEPTURA NR: XXXVI

Styl: 

Barley Wine

Skład: 

Woda, słody jęczmienne (Pale Ale, jasny, karmelowy), chmiel, drożdże.

Dostępność: 

Mamy w Browarze :-)

Kiedy warzymy 

Uwarzyliśmy raz czy dwa

Fermentacja: 

Górna

Temperatura serwowania (rekomendowana): 

8-10

Rozlewane do: 

Butelka bezzwrotna 0,33 l

Wartość odżywcza w 100 ml: 

Energia: 430 kJ / 102 kcal
Tłuszcz: < 0,1 g
w tym tłuszcze nasycone: < 0,1 g
Węglowodany: 10,3 g
w tym cukry: 3,4 g
Białko: 1,3 g
Sól: 0,011 g
ALKOHOL
10
PLATO
25
GORYCZKA
40
BARWA
95

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu zbierania informacji, które pomagają nam usprawnić obsługę witryny, dostosować nasze reklamy do Twoich preferencji oraz ulepszyć nasze produkty i usługi. Zgadzając się, akceptujesz zasady dotyczące prywatności i plików cookies obowiązujące w niniejszej witrynie internetowej. Ustawienia cookies (w tym ich blokadę) możesz zmieniać w ustawieniach swojej przeglądarki w każdej chwili. Tu znajdziesz szczegółowe informacje o polityce plików cookies i polityce prywatności.

×