Historia Browaru

Początki

Budowę Arcyksiążęcego Browaru Zamkowego w Cieszynie zlecił arcyksiązę Karol Ludwik Habsburg. Następnie po otwarciu Browaru w 1846 r., jego działalność była nadzorowana przez arcyksięcia Albrechta Fryderyka Habsburga. Nazwa „Zamkowy” przylgnęła do Browaru, gdyż wybudowano go na wzgórzu zamkowym, w sąsiedztwie habsburskiego zamku.

Cieszyn już wtedy posiadał bogatą tradycję piwowarską związaną z istniejącym sześć stuleci browarem miejskim produkującym piwo w niewielkich ilościach. Około 1840 roku na północnym stoku wzgórza zamkowego rozpoczęto budowę nowoczesnego browaru, który jako pierwszy w tej części Europy, miał  na skalę przemysłową warzyć i butelkować piwo, znane później jako Pilzner zyskujący na popularności od połowy XIX wieku. Budowę Browaru ukończono w 1846 roku i natychmiast rozpoczęto trwającą do dziś produkcję, co czyni Arcyksiążęcy Browaru Zamkowy Cieszyn najdłużej nieprzerwanie działającym browarem w kraju.

Piwo z Cieszyna szybko zdobyło popularność nie tylko w Księstwie Cieszyńskim, ale także w całej habsburskiej monarchii, a piwo z Cieszyna można było zamówić również w samym Wiedniu. Ten sukces zachęcił rodzinę Habsburgów do otwarcia kolejnego browaru, tym razem w Żywcu. Pierwsi piwowarzy w młodszym browarze żywieckim pochodzili z Cieszyna.

Początki

Arcyksiążęcy Browar Zamkowy w Cieszynie został wybudowany przez arcyksięcia Albrechta Fryderyka Habsburga w 1846 r. Nazwa „Zamkowy” przylgnęła do browaru, gdyż wybudowano go na wzgórzu zamkowym, w sąsiedztwie habsburskiego zamku.

Cieszyn już wtedy posiadał bogatą tradycję piwowarską związaną z istniejącym sześć stuleci browarem miejskim produkującym piwo w niewielkich ilościach. Około 1840 roku na północnym stoku wzgórza zamkowego rozpoczęto budowę nowoczesnego browaru, który jako pierwszy w tej części Europy, miał  na skalę przemysłową warzyć i butelkować piwo, znane później jako Pilzner zyskujący na popularności od połowy XIX wieku. Budowę Browaru ukończono w 1846 roku i natychmiast rozpoczęto trwającą do dziś produkcję, co czyni Arcyksiążęcy Browaru Zamkowy Cieszyn najdłużej nieprzerwanie działającym browarem w kraju.

Piwo z Cieszyna szybko zdobyło popularność nie tylko w Księstwie Cieszyńskim, ale także w całej habsburskiej monarchii, a piwo z Cieszyna można było zamówić również w samym Wiedniu. Ten sukces zachęcił rodzinę Habsburgów do otwarcia kolejnego browaru, tym razem w Żywcu. Pierwsi piwowarzy w młodszym browarze żywieckim pochodzili z Cieszyna.

Budowa

Kamień węgielny pod budowę jednej z najwspanialszych siedzib produkcji piwa na Morawach i Śląsku austriackim położył sam arcyksiążę Karol Ludwik Habsburg. Wspaniałość browaru wzniesionego na wzgórzu zamkowym w kształcie podłużnego czworoboku z dziedzińcem pośrodku, była dziełem rąk cieszyńskich murarzy, cieśli i dekarzy, jednak nadzór nad nimi sprawował mistrz murarski sprowadzony z samego Wiednia – Fryderyk Baldauf. Budowę nowego browaru zamkowego zlecono dyrektorowi arcyksiążęcych śląsko-galicyjskich dóbr, znakomitemu organizatorowi, kawalerowi Josefowi von Kalchberg, który inspirowany najnowszymi zasadami gospodarki i myśli technicznej rozpoczął pracę nad wystawieniem większego, nowoczesnego browaru.

Podstawowe materiały do budowy browaru zamkowego – cegła i drewno, były pochodzenia miejscowego. Cegłę wyprodukowała cegielnia Komory Cieszyńskiej choć wspierano się także dostawami z Międzyświecia, zaś drewno dostarczyły lasy beskidzkie, głównie rewiry leśne położone wokół Czantorii. Pomimo trudności, takich jak konieczność wykuwania piwnic w skalnym podłożu nowy browar wystawiono bardzo szybko. Prace rozpoczęto na początku kwietnia 1845 roku a już w czerwcu 1846 roku pisano o otwarciu browaru w Cieszynie i pierwszych wynikach sprzedaży. Gazety rozpisywały się nie tylko nad wielkością obiektu, ale również nad jego wyposażeniem.

Budowa

Kamień węgielny pod budowę jednej z najwspanialszych siedzib produkcji piwa na Morawach i Śląsku austriackim położył sam arcyksiążę Karol Ludwik Habsburg. Wspaniałość browaru wzniesionego na wzgórzu zamkowym w kształcie podłużnego czworoboku z dziedzińcem pośrodku, była dziełem rąk cieszyńskich murarzy, cieśli i dekarzy, jednak nadzór nad nimi sprawował mistrz murarski sprowadzony z samego Wiednia – Fryderyk Baldauf. Budowę nowego browaru zamkowego zlecono dyrektorowi arcyksiążęcych śląsko-galicyjskich dóbr, znakomitemu organizatorowi, kawalerowi Josefowi von Kalchberg, który inspirowany najnowszymi zasadami gospodarki i myśli technicznej rozpoczął pracę nad wystawieniem większego, nowoczesnego browaru.

Podstawowe materiały do budowy browaru zamkowego – cegła i drewno, były pochodzenia miejscowego. Cegłę wyprodukowała cegielnia Komory Cieszyńskiej choć wspierano się także dostawami z Międzyświecia, zaś drewno dostarczyły lasy beskidzkie, głównie rewiry leśne położone wokół Czantorii. Pomimo trudności, takich jak konieczność wykuwania piwnic w skalnym podłożu nowy browar wystawiono bardzo szybko.

Prace rozpoczęto na początku kwietnia 1845 roku a już w czerwcu 1846 roku pisano o otwarciu browaru w Cieszynie i pierwszych wynikach sprzedaży. Gazety rozpisywały się nie tylko nad wielkością obiektu, ale również nad jego wyposażeniem.

Nowoczesny browar

Budowa browaru zamkowego według projektu austriackiego architekta Josepha Kornhäusela, z najnowocześniejszymi urządzeniami technicznymi była największą inwestycją przemysłową XIX stulecia na ziemi cieszyńskiej. Nowy browar zamkowy w Cieszynie był największym i najwspanialszym zakładem piwowarskim na terenie arcyksiążęcych dóbr śląsko-galicyjskich do I wojny światowej.

Zabiegi o najwyższą jakość piwa trwały jeszcze nawet podczas jego budowy. Zlecono co najmniej kilka wypraw wywiadowczych do znanych i nowocześnie urządzonych przedsiębiorstw piwnych, które miały na celu podpatrzenie stosowanych urządzeń i technologi produkcji. Jedno ze sprawozdań z wyprawy wywiadowczej pod koniec grudnia 1845 roku odnotowuje, że „nowo odkryty aparat chłodniczy Bollingera nigdzie nie został jeszcze zastosowany”. To nie przeszkodziło dyrekcji dóbr arcyksiążęcych w zakupie i zamontowaniu najnowszego wynalazku w powstającym browarze. Browar dla pewności i zwiększenia wydajności zainstalował podwójne urządzenia chłodnicze (aparaty Bollingera i Prikha).

Wszystko miało na celu produkcję znakomitego piwa, co miało przyczynić się do zwiększenia sprzedaży, ale i jednocześnie zmniejszyć popyt na wódkę. Toteż z wielką starannością wybierano najlepsze produkty do produkcji złotego trunku. Wodę doprowadzano z Olzy, jęczmień sprowadzano z Moraw, zaś chmiel z Czech.

Zabytkowe dziś maszyny z przełomu wieku do dziś wykorzystywane są przez Arcyksiążęcy Browar Zamkowy Cieszyn w procesie tradycyjnego warzenia piwa.

Nowoczesny browar

Budowa browaru zamkowego według projektu austriackiego architekta Josepha Kornhäusela, z najnowocześniejszymi urządzeniami technicznymi była największą inwestycją przemysłową XIX stulecia na ziemi cieszyńskiej. Nowy browar zamkowy w Cieszynie był największym i najwspanialszym zakładem piwowarskim na terenie arcyksiążęcych dóbr śląsko-galicyjskich do I wojny światowej.

Zabiegi o najwyższą jakość piwa trwały jeszcze nawet podczas jego budowy. Zlecono co najmniej kilka wypraw wywiadowczych do znanych i nowocześnie urządzonych przedsiębiorstw piwnych, które miały na celu podpatrzenie stosowanych urządzeń i technologi produkcji. Jedno ze sprawozdań z wyprawy wywiadowczej pod koniec grudnia 1845 roku odnotowuje, że „nowo odkryty aparat chłodniczy Bollingera nigdzie nie został jeszcze zastosowany”. To nie przeszkodziło dyrekcji dóbr arcyksiążęcych w zakupie i zamontowaniu najnowszego wynalazku w powstającym browarze. Browar dla pewności i zwiększenia wydajności zainstalował podwójne urządzenia chłodnicze (aparaty Bollingera i Prikha).

Wszystko miało na celu produkcję znakomitego piwa, co miało przyczynić się do zwiększenia sprzedaży, ale i jednocześnie zmniejszyć popyt na wódkę. Toteż z wielką starannością wybierano najlepsze produkty do produkcji złotego trunku. Wodę doprowadzano z Olzy, jęczmień sprowadzano z Moraw, zaś chmiel z Czech.

Zabytkowe dziś maszyny z przełomu wieku do dziś wykorzystywane są przez Arcyksiążęcy Browar Zamkowy Cieszyn w procesie tradycyjnego warzenia piwa.

Pilsner z Cieszyna

Unikalna historyczna charakterystyka Arcyksiążęcego Browaru Zamkowego Cieszyn i tradycyjne metody warzenia piwa przy użyciu zabytkowych maszyn sprawiają, że każdy łyk cieszyńskiego piwa jest małą podróżą w czasie. Cieszyński Browar rozpoczął działalność ledwie cztery lata po tym, jak wprowadzono pierwsze piwo w stylu pilzneńskim. Cieszyn Pilsner swoim charakterem przywołuje ducha piwowarskiej tradycji i odwołuje się wprost do korzeni Browaru w Cieszynie i tradycji piwowarskich z połowy XIX wieku.

Pilsner Cieszyn to starannie wyselekcjonowane składniki, unikatowy dekokcyjny proces zacierania, tradycyjny proces dolnej fermentacji w otwartych kadziach, obfite chmielenie, i długie leżakowanie w wykutych pod cieszyńskim wzgórzem zamkowym chłodnych piwnicach. Piwo, które nam przypomina o tym, co istotne. Piwo takie, jak dawniej. Z browaru, nie z fabryki.

Pilsner z Cieszyna

Unikalna historyczna charakterystyka Arcyksiążęcego Browaru Zamkowego Cieszyn i tradycyjne metody warzenia piwa przy użyciu zabytkowych maszyn sprawiają, że każdy łyk cieszyńskiego piwa jest małą podróżą w czasie. Cieszyński Browar rozpoczął działalność ledwie cztery lata po tym, jak wprowadzono pierwsze piwo w stylu pilzneńskim. Cieszyn Pilsner swoim charakterem przywołuje ducha piwowarskiej tradycji i odwołuje się wprost do korzeni Browaru w Cieszynie i tradycji piwowarskich z połowy XIX wieku.

Pilsner Cieszyn to starannie wyselekcjonowane składniki, unikatowy dekokcyjny proces zacierania, tradycyjny proces dolnej fermentacji w otwartych kadziach, obfite chmielenie, i długie leżakowanie w wykutych pod cieszyńskim wzgórzem zamkowym chłodnych piwnicach. Piwo, które nam przypomina o tym, co istotne. Piwo takie, jak dawniej. Z browaru, nie z fabryki.

Otwarte kadzie

Szanujemy historię, dlatego Arcyksiążęcy Browar Zamkowy Cieszyn to jeden z ostatnich, w którym zgodnie z wielowiekową tradycją warzenia piwa, jego fermentacja odbywa się w otwartych kadziach. Ogromne otwarte zbiorniki znajdujące się w ukrytych pod wzgórzem zamkowym piwnicach fermentacyjnych Browaru to duma naszych piwowarów, którzy tak jak dawniej, mogą obserwować kolejne fazy fermentacji i tworzący się na powierzchni brzeczki kożuch drożdżowej piany.

Fermentacja piwa w otwartych kadziach wymaga dużo większego nakładu pracy i uwagi, niż w przypadku korzystania z kadzi zamkniętych i nowoczesnych tankofermentatorów. Wierzymy jednak, że natury nie należy pospieszać, dlatego wszystkie procesy zachodzące w naszym piwie podczas kolejnych faz jego produkcji, zachodzą w naturalnym tempie i nie ulegają automatyzacji. Otwarte, poziome kadzie pozwalają drożdżom na powolną pracę, która nie jest przyspieszana przez zwiększone ciśnienie.

Otwarte kadzie

Szanujemy historię, dlatego Arcyksiążęcy Browar Zamkowy Cieszyn to jeden z ostatnich, w którym zgodnie z wielowiekową tradycją warzenia piwa, jego fermentacja odbywa się w otwartych kadziach. Ogromne otwarte zbiorniki znajdujące się w ukrytych pod wzgórzem zamkowym piwnicach fermentacyjnych Browaru to duma naszych piwowarów, którzy tak jak dawniej, mogą obserwować kolejne fazy fermentacji i tworzący się na powierzchni brzeczki kożuch drożdżowej piany.

Fermentacja piwa w otwartych kadziach wymaga dużo większego nakładu pracy i uwagi, niż w przypadku korzystania z kadzi zamkniętych i nowoczesnych tankofermentatorów. Wierzymy jednak, że natury nie należy pospieszać, dlatego wszystkie procesy zachodzące w naszym piwie podczas kolejnych faz jego produkcji, zachodzą w naturalnym tempie i nie ulegają automatyzacji. Otwarte, poziome kadzie pozwalają drożdżom na powolną pracę, która nie jest przyspieszana przez zwiększone ciśnienie.